Barup & Edström Arkitektkontor

Inredning

I många uppdrag har vi gestaltat nya möbler och produkter som sedan vunnit uppskattning och satts i industriell serietillverkning.

Klappstolen till Linköpings domkyrka utförd i oljad ek och naturgarvat läder, är exempel på detta. Den bygger på en solid träkonstruktion som fällas upp till en bekväm stol eller fällas ihop till ett 30 mm tunt paket. Det gör stolen mycket användbar i rum som har flexibel användning. Stolen utformades första gången 1984 för Kapellet i Simrishamns församlingshus där stolarna fälls ihop och hängs upp på väggen när det är barnverksamhet och man har sittkuddar på golvet. Klappstolen har specialutformats i kalkad furu (Simrishamn), målad grå tempera (Växjö domkyrka), i schackmönster av bok och valnöt (Åkarps församlingshus) och av ek (Linköpings domkyrka). Klappstolen är i produktion hos Gärsnäs AB.

Kyrkoarmaturen ”Gloria”; denna belysningsarmatur utvecklades vid restaureringen av Linköpings domkyrka och sattes i produktion av Parabolux 2005. Armaturen består av en hållare som monteras på befintlig eller ny pendel. Hållaren bestyckas med 4-8 ställbara halogenarmaturer som genom sina cirkulära ringar kan riktas obehindrat. Varje halogenlampa kan riktas individuellt och belysa valv med indirekt belysning eller riktas på golv, dörar, passager eller målningar, skulpturer och epitafier.

Detta kuriosakabinett av grafitmålat stål, klarglas och opalglas är utformat för att exponera tillvaratagna ”antikviteter” som hittas på Tommarps kungsgård. Skåpet som står på ett postament av stål har fasta glasväggar och hyllor samt i dess mitt en ljuskägla av opalglas som ger föremålen ett dramatiskt siluettljus.

Att ”förpacka” en orgel innebär ett nära samarbete med en orgelbyggare som utför det instrument som skall kringbyggas. Möbeln skall kunna rymma såväl, metall- som träpipor, svälluckor, serviceöppningar och bälg. Material och utformning skall samspela med interiören såväl som med instrumentets karaktär. Underhand har vi utformat tre mycket olika orgelskåp. Detta orgelskåp är utformat för S:t Clemens kapell i Simrishamn och är utformat med en glasad överdel. Målet är att ge total transparens för att behålla det tunnvälvda rummets karaktär. Överbyggnaden, ”ostkupan” har en front med svälluckor av glas. Glasarbetet är utfört på Holmegaards glasbruk, Danmark. Underbyggnaden har en inbyggnad med ljus marmoreringsmålning som syftar till att bilda ett stabilt fundament för glasöverbyggnaden. Instrumentet är producerat av Mårtenssons orgelfabrik, Lund.

Barup & Edström Arkitektkontor AB | E-post: ark@barupedstrom.se
Adress: Lotskajen 9 | 216 42 Limhamn | Växel: 0414 131 00
PlusGiro 441 89 03-3 | Bankgiro 420-7536 | Organisationsnr 556495-6224